Печеният сутляш на Джуджи е истински хит в телевизията – ето рецептата за невероятната вкусотия:

Неминуемо свързваме името на Деляна Маринова-Джуджи с Нова телевизия, където се изяваваше в продължение на години редом до добрата си приятелка Гала. Освен дар слово и неизчерпаем ентусиазъм, усмихнатата Джуджи, оказва се, притежава и завидни кулинарни умения .

Днес ви предлагаме да опитате нейната рецепта за печен сутляш , точно както го приготвят в родната му Турция. Ето как се прави прочутият сутляш на Джуджи :

Сутляшът на Джуджи

Продукти:

1 ч.ч. ориз

2 ч.ч. вода

1 литър прясно мляко

1 ч.ч. захар

2 равни с.л. пшенично нишесте

3 жълтъка

1 шушулка бурбонска ванилия

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте ориза. Сварете го до полуготовност. Ако не е поел цялата вода, го изцедете и оставете настрана.

Загрейте 800 мл от млякото, добавете захарта и разбъркайте.

Разбийте жълтъците с тел, добавете нишестето и останалото мляко. Разполовете ваниловата шушулка на две и оберете леко с върха на ножа семенцата. Смесете всичко и разбъркайте до еднородна смес без бучки.

Когато млякото кипне, намалете котлона на средна температура, добавете ориза, разбъркайте и започнете да наливате на тънка струйка от яйчената смес, като бъркате непрекъснато и внимавате да не захване по дъното на тенджерата. Варете 10 минути, сместа ще започне леко да се сгъстява. Махнете от котлона.

Сложете в голяма тава глинени или огнеоупорни купички. Долейте в тавата вода, така че да покрие дъното на купичките, без да сипвате вътре в тях. Във всяка купичка сипете по равно количество от млякото с ориз, още докато е горещо. Ако използвате глинени купички, те трябва да са сухи и със стайна температура, да не са студени. Сипете сместа много леко и внимателно, като внимавате да не се спукат от горещата смес. Сложете тавата във фурната.

Печете сутляша на 180 градуса на горен реотан до сгъстяване и образуване на златиста коричка. Извадете, охладете и поставете в хладилник за няколко часа. Поднесете десерта студен.

Забележка:

Когато сипвате сместа в купичките, не се притеснявайте, че тя е по-течна и не достатъчно гъста, при печенето ще се сгъсти.

Вашият коментар