Дамски пирог със сладко и орехчета – нежна симфония от мек пълнеж и хрупкава коричка:

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Сигурно и вие пазите някое бурканче сладко от сини сливи на дъното на килера. Е, днес ще ви дадем добър повод да го използвате най-накрая! Този дамски пирог със сладко от сливи е истинска наслада за небцето.

Хапка тръпчива сладост, гарнирана с хрупкава орехова коричка – кой може да устои на подобен сладкиш със сладко ? Ето и рецептата за невероятния пирог със сладко от сливи и орехи :

Дамски пирог със сладко от сливи

Продукти:

190 г меко масло

1 пакетче амонячна сода

1 бурканче сладко (домашно от сини сливи)

1.5 ч.ч. орехови ядки

1 ч.ч. захар

3 бр. яйца (големи)

3 с.л. кисело мляко

масло (за намазване)

брашно (за посипване)

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта с миксер. Добавете мекото масло и продължетее да разбиваме. Пресейте брашното. Угасете амонячната сова в киселото мляко. Добавете и него към яйчената смес и разбъркайте на каша. Постепенно прибавете брашното, разбърквайки.

Пригответе тава с диаметър 25 см висока 6-7 см, намажете я с меко масло и поръсете с брашно. Отгоре изсипете тестото и го разстелете хубаво, загладете отгоре. Намажете обилно със сладкото от сливи. Може разбира се да използвате и друго сладко по желание, много вкусно става и с шипков мармалад.

Нарежете суровите орехи с нож на малки парченца, не ги смилайте! Така сладкишът става по-вкусен. Поръсете с орехите равномерно отгоре.

Изпечете на 180 градуса в загрята фурна. Извадете готовия сладкиш и оставете задължително да се охлади. След това нарежете на парчета.

Източник: zajenata.bg

Вашият коментар