Най-сочният шоколадов сладкиш Дама Пика – пухкаво тесто, пропито с вкусен сос и мнооого шоколад!

Приготвяне:

30 мин

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Това определено е най-сочният шоколадов сладкиш ,  който някога сте опитвали! При това е лесен за приготвяне: смесете всички съставки, изпичате и заливате с вкусния шоколадов сироп. Именно той придава на сладкиша Дама Пика божествения вкус. Като контраст с неговия цвят и текстура, може да го украсите с разбита сметана.

Ето и рецептата за божествения шоколадов сладкиш :

Шоколадов сладкиш Дама Пика

Продукти:

500 мл кисело мляко

100 мл олио

250 г захар

300 г брашно

2 чаени лъжички сода бикарбонат

2 супени лъжици какао

форма за печене 22×30 см масло за намазване

За соса:

150 мл прясно мляко

200 г масло / маргарин

150 г захар

100 г шоколад за готвене

За украса:

200 г бита сметана

200 мл студено мляко

Приготвяне:

В по-дълбока купа сложете половин литър кисело мляко със стайна температура, 100 мл олио и 250 г захар, след което разбъркайте добре съставките с бъркалка.

 Разбъркайте, докато захарта се разтопи.

След това постепенно добавете брашното, като непрекъснато бъркате с бъркалка. Добавете две чаени лъжички сода за хляб и две супени лъжици какао на прах.

Намажете хубаво тава с размери 22х30 см с масло или маргарин, след което изсипете получената смес в нея. Разклатете формата, за да се разпредели добре, след това го изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути. Оставете изпечения сладкиш настрана да се охлади.

За соса: Сложете 150 мл мляко, 200 г масло, 150 г захар и 100 г шоколад на кубчета в тенджера на огъня. Загрейте на слаб огън, докато съставките се разтопят и се получи гладка смес. Изключете котлона веднага щом заври, сосът трябва да е готов.

Залейте равномерно студения шоколадов сладкиш с горещия шоколадов сос и го оставете настрана, за да попие напълно.

Междувременно разбийте сметаната: Разбъркайте 200 г течна сметана с 200 мл студено мляко от хладилника. Бийте с миксера, докато получите твърди връхчета. Нарежете сладкиша на кубчета и украсете с разбита сметана върху всяко кубче. Подробностите за процедурата можете да видите във видеото:

Вашият коментар