Зима не минава без любимите пукани чушлета у дома – хем пикантни, хем сладко-кисели, нямат наяждане! А със сосчето цял хляб отива:

Приготвяне:

30 мин

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Лютите чушки са сред зимнината, която най-често прави българина. Днес имаме една чудесна рецепта за сладко-кисели пукани чушлета , която ще се услади на всички любители на пикантния вкус.

Отделете малко време сега, за да си похапнете сладко през зимата и не забравяйте да направите повечко буркани, защото един отива на едно ядене! Ето и прекрасната рецепта за сладко-кисели люти чушлета :

Пукани сладко-кисели чушлета

Продукти:

2 кг люти чушки (рибки)

1 връзка копър или магданоз

1 глава чесън

1 с.л. черен пипер на зърна

1 л ябълков оцет

1 кг захар

сол на вкус

Приготвяне:

Измийте лютите чушки и отстранете дръжките.

Загрейте скарата и ги пукнете за кратко от двете страни. Направете сиропа, като сипете оцета и захарта 1:1 в тенджера. Когато заври сместа, изключете котлона и прибавете сол на вкус, опитвайте и определете по ваш вкус. След като се охлади сиропът, добавете ситно нарязания копър и чесъна, който е нарязан на едро.

Подредете чушлетата в буркани по ваш избор, но без да се притискат. Колкото повече сладко-кисел сок има, толкова по-добре. При отварянето на един буркан първо сокът изчезва, защото е невероятно вкусен. Затваряте с капачки и оставяте без да варите.

Вашият коментар