От години си правя домашен ябълков оцет по татковата рецепта с „бракувани“ ябълки. Ползвам го и за готвене, и за отслабване:

Приготвяне:

30 мин

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Неведнъж сме говорили за ябълковия оцет и ползите от него – всички знаем, че лъжица оцет и мед към чаша вода на празен стомах помага за прочистване на организма и отслабване. Освен това тонизира перфектно – по-добре от кафето! Затова днес решихме да ви научим как лесно да си направите домашен ябълков оцет . Рецептата е от нашите майки и татковци, и е изпитана през годините.

Освен това е идеален начин да използвате гнилите, кисели или набити ябълки.

Ето домашната рецепта за чудесен и полезен ябълков оцет :

Домашен ябълков оцет

Продукти:

Всякакви ябълки (неузрели, наранени, гнили, кисели, твърди)

мед (1 с. л. лъжица на 1 кг ябълки)

парче сух ръжен хляб

Приготвяне:

От гнилите ябълки изрежете гнилото, опашките и ги накълцайте (настържете, смелете) със семената на каша или просто ги нарежете на ситно. Добавете мед, разбъркайте, оставете за 30 минути, така че ябълките да пуснат сок. Налейте 1-2 чаши студена вода на 2,5 кг ябълки (ако ябълките са смлени – сместа трябва да е по-рядка от пшенична каша). Прехвърлете в трилитров буркан, така че да запълни 2/3 от обема му.

Потопете в ябълковата каша парче сух ръжен хляб, след което затворете гърлото на буркана с парче плат или марля и го завържете стегнато. Сложете буркана на топло тъмно място (20-30 ° C) и го оставете така в продължение на 10 дни, като го разклащате всеки ден. Прецедете течността (подобна на мътна квас) през тензух, изсипете в бутилка или буркан, след което отново затворете гърлото му с марля или парче пат. Оставете за 40-60 дни на топло, тъмно място. В резултат на повърхността на течността се образува тапа от пяна, която трябва да се утаи на дъното и оцетът ще стане прозрачен. Щом процесът приключи, прецедете отново и го прехвърлете в чист съд. Оцетът е готов, силата му е не повече от 5%. Много е вкусен, подходящ и за готвене, и за подправяне на салати, и за домашни козметични процедури.

Източник: https://www.zajenata.bg/

Вашият коментар