Кисело зеле в бидонче за зимата – 2 лесни рецепти

Кисело зеле в бидонче за зимата – това е днешното ни предложение.Две лесни рецепти. Опитайте!

Тайната е много проста: солта трябва да бъде напълно разтворена и тогава няма причина да преточвате зелето. Правя това от 16 години и никога не се е разваляло.

За 10 литра вода отиват някъде 300 г сол.

Необходими съставки:
60-65 кг зеле
бидон от 120 литра
65 литра вода
около 2 кг сол

Приготвяне:
Добре е да имате различни по размер зелки, по-големи и по-малки и когато ги купувате, избирайте твърди глави. ЦИзмийте и дезинфекцирайте бидона добре.

Зелето не се мие, а се отстраняват само горните няколко листа и всякакви замърсявания, както и кочана – твърдата част: изрязва се с остър нож във формата на квадрат около корена и по този начин се отстранява дебелата част.

Бидонът трябва да стои в студено помещение. Подредете няколко глави отдолу с вдлъбнатините нагоре и запълнете празнините с нарязани зелки. Долният слой трябва да бъде изцяло запълнен със зеле. Във всяка зелка сложете по 2-3 супени лъжици сол. По този начин напълнете бидона до края.

Има два варианта:
В 10 литра вода разтворете 300 г сол и залейте зелето, така че водата да го покрива.

Втори вариант – сложете 7 литра вода да заври, след това свалете от котлона и веднага добавете 2,5 кг сол, а когато се разтопи, постепенно я добавете в кофа от 10 литра студена вода.

Залейте зелето с тази вода. След това отново в кофа със студена вода се разтваря солена вода и така, докато се напълни целият бидон.

Споделете тези рецепти за кисело зеле в бидонче за зимата с приятелите си!

Вашият коментар