Безотказна домашна рецепта за ябълков оцет – и за лек, и за зимнина, и за салатка!

Всички сме чували за невероятните ползи от ябълковия оцет . Разбира се, за да сме сигурни в качествата му, трябва да сме си го приготвили сами.

А ние имаме за вас проверена домашна рецепта за ябълков оцет.

Домашният ябълков оцет има годност около 3 години, след което силата му започва да отслабва.

Всеки оцет е най-добре да се съхранява поне няколко месеца, след като е напълно готов и се изсипва в бутилки за съхранение. Силата на естествения ябълков оцет не може да бъде по-висока от 6-7%.

Ябълките трябва да са узрели и ароматни. Ароматът на готовия оцет зависи от това колко ароматни са самите плодове. Всеки плод става – пресен, стар, с кората и семената. Не вземайте плесенясали плодове, а гнилите и червивите места трябва да бъдат изрязани.

Можете да използвате остатъци от ябълки, за да направите оцет. Например, ако сте правили ябълково сладко.

Домашен ябълков оцет

Продукти:

1 кг ябълки

1,25 л вода

125 g мед / захар + 100 g за всеки 1 литър течност

50 гр. сух ръжен хляб

Приготвяне:

Неизмитите ябълки (ако има мръсотия, просто трябва да ги изплакнете малко и така да запазите естествената ферментация на плода – той съдържа диви дрожди), нарежете на малки парченца или настържете на едро ренде …

Поставете ябълките в буркан или емайлиран съд. Добавете хляба и покрийте с вода и разтворен мед или захар (на стайна температура).

домашен оцет

Когато всички съставки са в буркана, ще видите, че все още остава малко празно място. Това е резерв за ферментация. Сега покрийте съда с няколко слоя марля или нетъкан текстил. Овържете добре гърлото – имате нужда от достъп на въздух и следователно не можете да затворите съда, но нито една мушица не трябва да влиза вътре.

Оставете съда на топло (20-30 °) и тъмно място за ферментация. Нека ви напомним, че слънчевите лъчи предотвратяват ферментацията и затова го сложете някъде в килера или, в крайни случай, под масата, така че директната слънчева светлина да не попада там.

През следващите  10-14 дни ще е необходимо да разбърквате  бъдещия оцет няколко пъти всеки ден, тъй като ябълките ще се надигнат и процесът трябва да протича равномерно. Освен това, ако сместа не се разбърква, на повърхността може да се образува мухъл, тъй като оцетът все още не е достигнал необходимата киселинност за потискане на мухъла.

Ферментацията започва към вечерта на първия ден, а така изглеждаше бурканът на втория ден.

домашен оцет

След 10-14 дни е необходимо оцетът да се прецеди, да се изцеди цялата пулпа и след това да се филтрира течността през тензух .

домашен оцет

Измерете получения обем течност,  добавете втора порция мед или захар (100 грама на литър) към нея, разбъркайте, докато се разтвори напълно, изсипете в съда, отново оставяйки малко свободно пространство. Настъпва стадий на пасивна ферментация в продължение на 40-60 дни, през които вече не е необходимо да се разбърква оцетът, а вие може напълно да забравите за него за известно време. Покрийте съда с марля или нетъкан текстил, пъхнете го на тъмно, топло място.

Течността ще започне да ферментира. Това няма да се случи толкова бурно, колкото на първия етап, но все пак ще забележите, че нещо се случва в буркана. Първо, на повърхността ще започне да се образува пяна, която постепенно ще започне да утихва и след това да изчезне напълно. След това ще започне да се образува утайка и самият оцет ще се избистри.

оцет

Когато оцетът се избистри и се утаи, значи е готов!

Можете да отделите тази течност от утайката и веднага да я прелеете в бутилки за съхранение, но препоръчваме да я отцедите от утайката веднъж, да оставите оцета да се утаи отново и след това пак да го отделите от утайката за по-голяма прозрачност. Въпреки че оцетът е готов, той все още е слаб, така че го оставете да поотлежи.

Можете да съхранявате оцета при температура 4-20 ° Да, диапазонът е широк, но най-добре е да изберете температура около 8-10 градуса. В същото време не е необходимо плътно да се затварят съдовете с оцет, за да се получи аерация.

Вашият коментар