Бабиният сироп от вишна, който помним от детството си

Сезонът на вишните е. Любителите на този плод не пропускат възможността да си приготвят сок за зимните месеци, чиято наслада да ги връща към спомените за топлите дни.

Направата на вишнов сок не е никак трудна. Дори не можем да кажем, че се изисква майсторлък. Нужно е единствено да си заделите малка част от времето и да стартирате с приготвянето на сока.

Ето и какви продукти ще са ви нужни за тази вкусна и полезна напитка:

• вишни – 3 кг.;

• захар – 2 кг.;

• лимонтузу – 1 и 1/2 ч.л.

Начин на приготвяне:

Вишните се измиват и се почистват от дръжките. Имайте предвид, че на един килограм вишни се слага приблизително един литър вода. Следващата стъпка е сваряването и прецеждането.

Сокът се подслажда със захар. На един литър сок от вишни се добавя един литър вода. Сместа се слага на котлона и се оставя да се сгъсти. Малко, преди да свалим вишновата напитка от огъня, добавяме и лимонтузуто.

Важно е пяната, която непрекъснато се образува отгоре, да се обира. Горещият сироп се излива в чисти бутилки и след това се затварят с капачки.

Задължително ги обърнете надолу, докато изстинат. Ако планирате да съхранявате вишновия сок за дълго време, може да направите допълнителна стерилизация за 10 минути.

Така приготвен, сокът от вишни се получава по-вкусен от всякога. Задължително го пробвайте и ще останете приятно изненадани от вкуса му!

Вашият коментар