Баба винаги прави сладкото от ягоди по този начин и всички го обожават

Сладкото от ягоди е сред любимите консервирани храни. С него можем да гарнираме кексове, торти, палачинки, кремчета или да го похапваме директно от буркана. Бабите на село приготвят ягодовото сладко по една изпитана рецепта, съществуваща от векове. Крайният резултат е ненадминат. Вкусовете и ароматите на плодовете се запазват до такава степен, че имаме усещането, че са току – що набрани от градината.

Ето и какви продукти са ви нужни за ягодовото сладко:

• ягоди – 3 кг;

• захар – 1 кг;

• лимонена киселина – 1 к.л.

Начин на приготвяне:

След като наберете ягодите от градината или си ги набавите от пазара, почистете ги от зелената част, изсипете ги в купа и след това ги поръсете със захар. Ягодите се оставят да престоят така в рамките на една нощ. Ако не забравите, разбъркайте ги на няколко пъти, за да може захарта да се разтопи напълно.

На следващия ден разбъркайте отново и сложете ягодите да се варят. В началото варите на по-висока степен, а към края трябва да намалите.

От време на време сладкото се разбърква, за да не загори. Когато започне да се отделя розова пяна, тя трябва да се отстрани с помощта на решетъчна лъжица.

Около два часа са нужни на сладкото, за да се сготви. Към края се добавя лимонената киселина и се вари за още 5-6 минути.

Имайте предвид, че когато оттеглите от котлона и сладкото се охлади, то ще започне да се сгъстява.

Разсипете сладкото в малки бурканчета, затворете добре и оставете с дъното надолу, за да могат да се запечатат. Това е всичко, което се изисква от вас да направите. Ето, че вече имате дузина бурканчета с вкусно сладко като на баба.

Задължително пробвайте да го приготвите – вкусът му е незаменим.

Вашият коментар