Цепвам доматките, пълня с копър и чесънче, и после заливам с марината. За 1 нощ в хладилника стават мозък:

Приготвяне:

30 мин

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Тази рецепта за мариновани домати с копър и чесън е интересна с това, че зеленчуците не се слагат в буркан или друг съд, заедно с подправките, а на практика се пълнят с тях и после се заливат с топлата марината. Най-хубавата част е, че може да ги опитате още на следващия ден, без да чакате да се мариноват с дни.

Има няколко варианта как да нарежете доматите, за да ги напълните. Можете да ги цепнете на кръст (както направихме ние) или пък да отрежете капаче, да напълните и след това да го сложите обратно отгоре.

Ето и рецептата за невероятно вкусните пълнени мариновани домати :

Пълнени мариновани домати

Продукти:

600 гр. дребни, добре узрели месести домати

1 средна глава чесън

1/2 люта чушка

6 зрънца черен пипер

2 дафинови листа

1 с.л. едрозърнеста сол

1 с.л. захар

2 с.л. оцет 9%

1 литър пречистена вода

1 ч.л. смлян кориандър

малка връзка пресен копър

пълнени домати мариновани

Приготвяне:

Пълнените домати с билки и чесън трябва да се залеят с топла, но не вряла марината, с температура не по-висока от 40 градуса. Ако залеете доматите с гореща марината, кората им може да се спука и зеленчуците ще загубят формата и красивия си вид. Ето защо, първо пригответе маринатата и докато тя изстине, направете останалото.

В малка касерола или тенджера смесете сухите съставки: трапезна сол, смлян кориандър, бяла захар. Добавете дафиновия лист и зърната черен пипер. Залейте съставките с литър пречистена вода и поставете на огъня. Бъркайте, докато се загрява, така че захарта и солта да се разтворят напълно. Когато маринатата започне да ври, изключете котлона и добавете оцет към сместа. Разбъркайте и оставете маринатата да изстине.

Измийте и подсушете малка връзка копър. Нарежете я на ситно. Обелете чесъна. Прекарайте скилидките чесън през преса и смесете с нарязания копър.

Измийте и подсушете доматите. Изберете узрели и твърди домати без дефекти и вдлъбнатини. На върха на всеки домат с остър нож направете разрез във формата на кръст до около половината от домата.

Нарежете лютата чушка на тънки пръстени. Сега поставете пръстен люта чушка вътре във всеки домат. С чаена лъжичка сложете малко от сместа с копър и чесън вътре в домата. Поставете пълнените домати наопаки в тавичка или дълбок емайлиран съд (може и тенджера).

пълнени домати с копър и чесън

Когато маринатата се охлади достатъчно, внимателно залейте с нея пълнените домати. Покрийте ги с капак и ги поставете в хладилник за един ден.

мариновани пълнени домати

След 24 часа доматите могат да бъдат дегустирани.

Вашият коментар