Не обичам карфиол, но така приготвен направо се топи в устата и определено си смених мнението за него

Приготвяне:

30 мин

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Наскоро в интернет намерих страхотна рецепта, при която карфиолът не трябва да се пържи или сварява. Реших да опитам. Най-трудното е да го настържете. Но аз изневерих малко и го нарязах в блендер.

И тогава въпросът е малък. Просто смесвам всички съставки и ги слагам във фурната. И след 20 минути гювечът от карфиол с яйце привлича веднага със своя аромат.

Избрах състава на подправките по моя преценка. Понякога замествам чесъна на прах с пресни скилидки. Можете да добавите още зеленчуци , но ако са прекалено влажни, ще трябва да увеличите количеството брашно. Можете също така да експериментирате със сирене или кашкавал. Например, добавете малко към тестото.

Съставки

Карфиол 0,5 бр.

Яйце 3 бр.

Зехтин 2 с.л.

Пшенично брашно 2 с.л.

Бакпулвер 8 g

Моцарела 100 g

чушка 0,5 бр.

Масло 30 гр

Оцет 3 с.л.

Чесън на прах 1 ч.л.

Куркума 1 ч.л.

Кимион 0,5 ч.л.

Сол 0,5 ч.л.

Черен пипер (смлян) 0,3 ч.л.

Подготовка

С нож нарежете твърда средна част от половин карфиол и нарежете главата на по-малки парчета. Поставете в купа и покрийте с вода, за да покрие карфиолът напълно, добавете оцет и оставете да престои 10 минути. 



Изплакнете с вода и настържете на едро ренде. Добавете накълцан кориандър, сол, черен пипер, кимион, чесън, куркума, зехтин, сода, брашно и нарязан пипер. Разбъркайте.


Разбийте леко яйцата и добавете в купата с останалите съставки. Смесете добре. Намажете съдът за печене с малко масло или олио. С лъжица изравнете.


Печете във фурна, загрята до 250 градуса за 20-25 минути. Поставете тънки филийки сирене  или кашкавал върху горещ, сготвен гювеч и го оставете да се разтопи. Поръсете с подправки

Вашият коментар