Как да си направим печени люти чушки в буркани – рецептата, която всяка баба знае

Кой не обича да има запас от поне няколко буркана печени люти чушки, които да поднася на трапезата си всеки път, когато иска максимално да се наслади на храната. Този маринован зеленчук не само възбужда апетита и подправя по великолепен начин всяка гозба, но и има антибактериални свойства, от които не бива да се лишаваме най-вече през зимния сезон.

Обикновено приготвянето на зимнината не отнема кой знае колко време, а след това ще си имаме дузина бурканчета за цялата зима.

Как се приготвят най-вкусните печени люти чушки в буркани?

Имаме удоволствието да споделим с вас рецепта, която е изнамерена из пожълтелите листи на бабиния тефтер. Всяка една старица от село знае наизуст точните пропорции и навярно никога няма да ги забрави. Истината е, че тези пикантни чушлета са толкова вкусни, че дори успяват да задоволят вкусовите предпочитания на най-капризните кулинари или ценители на храната.

Ще ви издадем точните пропорции за едно малко бурканче. Вие сами ще прецените какво количество да приготвите за зимата и съобразно това ще увеличите дозата неколкократно. Отново вие решавате от къде да си набавите парливите зеленчуци. Можете да ги откъснете от бабината градина, ако имате тази възможност или да си ги купите от пазара. Разбира се, по-добрата алтернатива е да си набавите чушки, които са отглеждани по природосъобразен начин и са лишени от всякакви пестициди и други вредни съставки.

Какви продукти ще са ви нужни за направата на едно малко бурканче с чушлета:
  • чушки – 1 шепа;
  • сол – 1 ч.л.;
  • захар – 1 и 1/2 ч.л.;
  • оцет – пълним до 1/2 буркан;
  • магданоз – няколко стръка, пожелание.
Как се приготвя тази зимнина?

Най-напред е важно да почистим чушлетата като ги измием под течаща вода. Старателно отмиваме замърсителите от повърхността и след това преминаваме към подрязването на самите дръжки. Тук е моментът да вмъкнем, че няма никакво значение какъв сорт зеленчуци ще ползвате. Сами решавате дали да са много пикантни, средна парливост или със съвсем лек лютив привкус.

Предварително е нужно да сме подготвили бурканите. За да не се чудите твърде дълго, ще ви ориентираме, че за един буркан са нужни приблизително около шепа чушлета. Съветваме ви да заложите на по-малките бурканчета, тъй като те са по-практични. Дори най-заклетите почитатели на лютото не могат да изядат голям буркан на едно хранене. А няма смисъл зимнината да отлежава в хладилника дълго време, защото така ще загуби част от вкусовите си качества.

Друго важно, свързано с направата на зимнината, е подготовката на самите чушлета. Когато ги измиете, задължително ги подсушете с хавлиена кърпа. Уверете се, че капачките не превъртат, защото така рискувате да се окажете с няколко буркана бомбаж.

Всяко едно бурканче изпълваме с чушки, изсипваме 1 лъжица сол, 1 и ½ лъжица захар, нарязан на ситно магданоз. Пълним с оцет до средата на бурканчето и накрая доливаме с вода. Завъртете много добре капачките, така че да не превъртят. За предпочитане е след като направите това, да разклатите бурканите, така че всички съставки да могат да се смесят много добре.

Кога чушлетата са готови за консумация?

Печените люти чушки в буркани се разклащат по веднъж в продължение на няколко дни. Задължително се съхраняват на прохладно място, до което няма достъп пряката слънчева светлина. Около месец по-късно съдържанието в бурканчетата е готово за консумация. Не се притеснявайте, ако в началото забележите, че маринатата започва да става мътна. След продължително разклащане тя ще се избистри.

Това са едни от най-вкусните печени люти чушки в буркани, които всеки трябва да си приготви за зимата!

Вашият коментар