Всяка зима си хапваме пресни домати от буркани – като току-що набрани са! Супер лесно, без фризер и консерванти:

Почти във всеки дом се правят консерви – сред най-популярните са домати за зимата . Смиламе и пълним бутилки, слагаме ги във фризера или пък бланшираме, осоляваме и затваряме в буркани.

Днес обаче ще ви предложим един чудесен начин за съхранение на доматите чак до късна зима. Когато ги извадите от буркана, са като току-що откъснати и може да си ги похапнете на салата или просто така!

домати

За най-добър ефект изберете твърди домати.

Измийте ги и ги подсушете. Нарежете ги на четири до шест парчета. Не забравяйте да изрежете стъблото им.

След това сложете доматите в буркани, които предварително са измити.

Преварете голямо количество вода, а щом то изстине, го изсипете в бурканите. Водата трябва да покрие всички домати. Сложете измития капак върху бурканите, но не го затягайте прекалено.

Вземете голяма тенджера (а ако сте на село може да се възползвате и от казан) и в нея наредете бурканите. Между тях сложете кърпа/парцали. След това напълнете тенджерата с вода, която да е малко над нивото на бурканите.

Поставете тенджерата с бурканите и водата на печката. Щом водата кипне, изчакайте 10-15 минути и отстранете тенджерата от огъня (знайте, че колкото по-голяма е тенджерата, толкова повече време е необходимо за кипването на водата).

Изчакайте водата да се охлади и извадете бурканите с домати. Сега е моментът хубаво да затегнете капаците им, които предварително не бяха много затегнати.

домати

Оставете бурканите с домати да изстинат напълно. Това е! Сега вече разполагате с идеално консервирани домати за зимата. С тази народна рецепта си гарантирате, че вкусът им ще е чудесен дори и през зимните месеци.

Вашият коментар