Бабината лютеница без варене – най-бързата, лесна и вкусна рецепта

Есента скоро ще настъпи и е време да помислим за онази неустоима разядка, която всеки българин цени. Да, уважаваната и никога не излизаща от мода, лютеницата! Тази храна е способна да украси зимната ни трапеза и да превърне един резен хляб в същинско кулинарно творение.

Днес сме решили да споделим с вас изпитана бабина рецепта за вкусна лютеница без варене, която се приготвя лесно и бързо. Вкусът й е божествен и няма аналог. Трудно можем да посочим друг продукт, който дори малко да се доближава до нея.

Но стига сме губили от ценното ви време. Настъпи моментът, в който да разкрием рецептата на баба за вкусна и мързелива лютеница, по която всички у дома са полудели.

Най-вкусната бабина лютеница без варене – любимата зимнина на всички

Какви продукти да си набавите?

• 5 кг червени чушки;

• 2 големи буркана доматено пюре;

• 3 с.л. захар;

• 500 мл олио;

• Сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Ако искате крайният резултат да се доближава до този на бабината лютеница, нужно е да подберете добре узрели, месести и големи чушки. Тях трябва да почистите от дръжките и семките и след това да изпечете. Когато приключите с това, не забравяйте да ги поставите в тенджера с капак, така че да могат да се задушат и да се белят по-лесно.

След като ги обелите, ги смелете и ги изсипете в тава. Добавете и доматеното пюре, захарта и солта. Междувременно опитайте и ако прецените, че има нужда от още подправки, сложете на око, според вкусовите си предпочитания.

Олиото изсипете в съд и поставете на котлона. То трябва да е врящо и когато заливате с него зеленчуците, да ги пържете. Разбъркайте старателно и след това можете да преминете към пълненето на бурканчетата.

Идва ред на варенето. Уверете се, че капачките са добре запечатани и след това поставете всички буркани в съд, в който водата е 5 см над тях. Варите 10 минути, след завиране. След това започнете да охлаждате, като добавяте студена вода към горещата.

Извадете бурканите и ги оставете с капачките надолу, докато не се охладят напълно. След това ги подредете на рафта в мазето. Похапвайте ги с наслада и не забравяйте да си спомняте за всички онези баби, благодарение на които имаме възможност да си приготвим най-вкусната зимнина.

Източник:  https://www.actualno.com/

Вашият коментар