Ако искате да приготвите перфектното сладко от смокини, НЕ забравяйте да добавите това

Сладкото от смокини е една от онези вкусотии, които винаги ще ни напомнят за дома – мястото, от където всичко е започнало и мястото, към което винаги ще гледаме с носталгия.

Вкусът на съдържанието, съхранявано в онези малки бурканчета, които ти идва да излапаш на един дъх, умее да опиянява, кара ни да искаме още и още, гали сетивата ни и задоволява вкусовите ни рецептори.

Абсолютно убедени сме, че почти не съществува човек, който да не е опитвал сладко от смокини и да не се е кланял до земята пред тази върховна наслада. Дали обаче имате идея как сами можете да си го приготвите и какво всъщност да добавите към малките бурканчета, така че вкусът на крайния резултат никога да не напуска мислите ви?

Днес сме се заели с отговорната задача да ви споделим именно за това. Ще ви направим свидетели на една пазена дълго време в тайна рецепта, която днес напуска пожълтелите листи на тефтера на баба, за да си намери място в живота на онези млади домакини, стремящи се към съвършенство.

Перфектното сладко от смокини:

Продукти, които да имате под ръка:

• 1 кг. захар

• 1 ч.л. лимонтузу

• 200 г орехи , почистени и начупени на 2 или повече парченца

• 500 мл вода и още 300 мл. за сиропа

• 1 кг. смокини зрели, но не меки

Да, орехите. Това е тайната съставка, която придава закачлив нюанс на вкусното сладко и го превръща във феноменално. Ако забравите да добавите онези няколко шепи орехи, ще допуснете огромна грешка. Затова и нашият съвет е да включите орехите. Те са с фундаментално значение при приготвянето на най-вкусното сладко от смокини.

Начин на приготвяне:

Най-напред се заемаме с измиването и подсушаването на смокините. Важно е да отстраним дръжките им, така че да не се налага след това да го правим.

Слагаме водата в тенджера и я оставяме да заври. Смокините потапяме за 5 минути и след това ги вадим и изцеждаме.

От захарта приготвяме сироп, заедно с 300 мл вода. Поставяме смокините в него и ги оставяме да заврат. След това местим от огъня и държим плодовете и сиропа заедно в продължение на 10 – 12 часа.

След като изтече това време, добавяме още 200 грама захар и отново слагаме да заврат, но този път за около 15 минути, не повече. Не пропускаме да добавим и лимонтузу, преди да сме свалили сладкото от огъня.

Най-накрая прибавяме и орехите, без които вкусът на тази плодова сладост не би бил същият!

Източник: https://www.actualno.com/

Вашият коментар