Мързелива торта 5х2 – лесно се помни, елементарно се прави, а на вкус е като бутикова!

Приготвяне:

30 мин

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Обичам торти, но не обичам да готвя.  Хубавата торта в сладкарницата обаче струва по 4 лв парчето и излиза скъпо удоволствие.

И тогава попаднах на една рецепта за мързелива торта , която ми обещаваше проста и бърза подготовка и в същото време резултатът е невероятен. В началото не повярвах, но много исках торта, затова реших да рискувам.

Всичко се получи точно както е написано в рецептата! Не, даже още по-добре! Блатовете за тортата станаха мекички, кремът – пухкав и нежен, а сушените плодове и ядки я допълваха с всички необходими аромати. Тортата няма име, но на мен ми хрумна да я нарека 5х2 – тъй като от основните продукти трябват по 2 чаши или 2 лъжици. Можете ли да ме посъветвате за по-хубаво име?

Ето и продуктите за мързеливата торта 5х2 :

Мързелива торта 2х2

Продукти:

2 ч.ч.

кисело мляко

2 яйца

2 ч.ч. захар

2 с.л. мед (ако медът е захаросан, предварително го разтопете)

2 ч.ч. брашно

1 пак. бакпулвер

За крема и пълнежа:

около 1 л заквасена сметана със съдържание на мазнини 20-25%

1/2 ч.ч. захар

150 гр. печени бадеми

шепа стафиди

шепа сушени кайсии

шепа сини сливи

половин блокче шоколад

Приготвяне:

За блатовете смесете изброените по-горе съставки, като добавите последно брашното, смесено с бакпулвера. Разбийте тестото с миксер.

Разделете тестото наполовина и изпечете два блата на умерена фурна.

След охлаждане разрежете блатовете наполовина по дължина. Ще имате общо 4 блата.

За пълнежа:

Всички сушени плодове трябва да бъдат смлени с месомелачка или блендер. Смесете ги. Натрошете бадемите, като оставите 1/4 от тях настрана.

За крема:

Смесете заквасената сметана със захарта. Разбийте и оставете за малко, за да се разтвори захарта. След това разбъркайте отново.

Оформяне на тортата:

Всички блатове трябва да се охладят добре! Сложете първия върху тортена чиния, намажете с крем и поръсете с бадеми. Поставете втория отгоре и върху него разпределете сушените плодове, залейте с крем и поръсете с ядки. Покрийте с третия блат, намажете го с крем и поръсете с бадеми. Поставете последния блат отгоре, покрийте го с останалата част от крема.

Декориране на тортата:

Настържете шоколада и го смесете със заделените бадеми. С тази смес поръсете тортата.

Вашият коментар