Трите най-добри рецепти за Содена питка за Бъдни вечер

Приготвяянето на содена потка за Коледа си е цял ритуал и свещенодействие, което има голяма символична стойност и е хубаво всяка домакиня да изпита поне една от рецептите, които предлагаме и са изпитаме, за да се влеем в мистиката и вълшебството на Коледа. Рецептите, които предлагаме са много лесни и не би трябвало да представляват трудност дори за начинаещи.

Заслужава си да ги пробвате:

Първа рецепта за содена питка за Бъдни вечер

• 2 и 1/2 ч.ч. брашно
• 1 ч.л. сол
• 1 ч.л. сода за хляб
• 1 с.л. оцет
• 3 с.л. олио
• паричка и върбова клонка

Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замества меко тесто. Овалва се в брашно и почива 10 минути. В тестото се поставят паричката и върбовата клонка, завити във фолио. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се прави кръст отгоре върху питката, фигурки на пиленце, грозде или каквото можете. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

Постна содена питка

брашно – 500 г
вода – 1 ч.ч.
зехтин – 2 с.л.
сол – 1 ч.л.
сода бикарбонат – 1 ч.л.
оцет – 1 с.л.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Пресяваме брашното и правим в средата му кладенче.

Сипваме водата, зехтина и загасената в оцета сода.

Замесваме тесто и оставяме да почине 30 минути.

Оформяме питка и поставяме в намаслена и посипана с брашно тавичка.

Украсяваме с помоща на две вилици и печем на 180 градуса за 30 минути.

След като извадим от фурната, намазваме постната содена питка с вода и увиваме в чиста кърпа.

ПЛЕТЕНА СОДЕНА ПИТКА

ПРОДУКТИ

3 ч.ч. брашно
2 ч.л. сода за хляб
200 мл топла вода
2 с.л.  оцет
1 ч.л. сол
зехтин за намазване

ПРИГОТВЯНЕ

Пресейте брашното и го сложете в купа. Смесете брашното в купа, заедно със солта, оцет и содата за хляб. Като угасите содата в оцета тя ще шупне.

С 200 мл хладка вода се замесва меко тесто и ако е необходимо се долива още малко вода. Омесете го добре и го оставете в намазана със зехтин купа, покрита с хартия за готвене или кърпа. Оставя се да почине за 30 минути.

Извадете тестото и го разделете на 3 равни топки, като всяка от тях също се разделя на 3. Изтеглят се фитили и от 3 фитила се сплита плитка. Така направете общо 3 плитки. Завиват се последователно една около друга плитките в тава, като се започва от средата.

Питката се намазва със зехтин.

Пече се в загрята фурна на 180 С с вентилатор около 25-30 минути до готовност.

Вашият коментар