Рецепта за оригинално тесто за пица

Тази рецепта за тесто за пица стигна до нас чрез предаване от уста на уста, така всяка хубава и добра рецепта хората си предават най-лесно, затова решихме да я споделим с вас да си приготвите вкусна домашна пица.

Необходими Продукти
  • Прясна мая 25 гр (ако нямате може и суха 2 пакетчета по 7 гр)
  • Вода 150 мл (топла)
  • Брашно 450 гр (3ч.ч)
  • сол 1/2 ч.л
Начин на Приготвяне

Маята и половината от топлата вода се разбъркват, докато маята се разтвори. Оставя се да втасва встрани около 15 мин. , или докато заприлича на крем и стане готова. Пресятото брашно и сол се слагат в купа, където се прави кладенче в средата и се излива кашицата от мая, останалата вода и всички други продукти от рецептата.

Бърка се с дървена лъжица, докато цялото брашно бъде поето. Поръсва се работният плот с брашно и се меси в продължение на 8-10 мин. Когато тестото стане твърдо и спре да лепне се удря върху плота няколко пъти.

Тестото трябва да е гладко и еластично, а под повърхността му трябва да се виждат въздушни мехурчета и да си възвръща формата, ако се притисне с длан.

Омесеното тесто се слага в намаслена с растително масло купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса встрани, докато удвои обема си два пъти. За да се оформи пицата, се слага в тестото в тава за пица и с пръсти се притиска и разстеля встрани, докато покрие дъното на тавата.

Оставя се да престои 10 мин. преди да се добави плънката.

С тази рецепта за тесто за пица всички вкъщи ще си похапват вкусна домашна пица.

Вашият коментар