Рецепта за вкусен, пухкав козунак на конци

Пролетта вече е тук, а с нея наближава и един от най-светлите и големи християнски празници – Великден или Възкресение Христово. Празникът се свързва с редица неща, но козунакът винаги е неотменна част от празничната трапеза. Удовлетворението винаги е по-голямо, когато сами сме приготвили възможно най-много от нещата за масата. Това, разбира се, с пълна сила се отнася и за козунака. Ако искате да сте напълно сигурни, че ще се представите подобаващо с празничния си козунак – можете да опитате да приготвите един и по-рано, за да сте наясно с действията и с това как ще се справите. Обикновено яйцата се боядисват на Велики четвъртък, но който не успее тогава – може да го направи и в събота. Четвъртък е и денят, в който се подновява квасът и тогава се замесва тестото за козунаците, наричани още великденски хлябове. Счита се, че всички тези ритуали и спазването им ще ви донесат късмет и здраве в семейството. За да сте готови за празника или ако просто обичате козунак, представяме ви една страхотна рецепта, с която да си приготвите ароматен, страхотен козунак на конци. Когато стане готов и си отхапете от него, на момента ще ви връхлетят прекрасните спомени от детството, които обикновено са свързани с трескавата подготовка за празника и трапезата, отрупана с лакомства. Преди да започнете да приготвяте домашния козунак, първо ще трябва да си набавите всички необходими продукти от списъка, които ще са ви нужни за приготвяне на пухкавата вкусотия:

Необходими Продукти

  • 2 кг брашно
  • 400 гр. захар
  • 400 гр. масло (може и маргарин)
  • 500 мл. прясно мляко
  • 10-12 яйца
  • 60 гр. мая
  • 2 супени лъжици ром
  • 4-5 ванилии или 1 ампула
  • кората на 1 лимон
  • 1 ч. л. сол

Начин на Приготвяне

Когато сте си приготвили всичко, може да пристъпите към приготвянето:

Първото важно нещо, към което ще трябва да се придържате, е стаята, в която ще месите, обезателно трябва да бъде топла! Добре е продуктите, които използвате, да бъдат със стайна температура.

Маята трябва да се размие с малко хладко прясно мляко, 1 супена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно. Целта е да се получи сравнително гъста каша. Маята трябва да втаса, като това става на топло

Захарта и яйцата се разбиват в дълбок съд. Добавя се останалото мляко, след това солта и ванилията. Следват ромът и лимоновата кора, която трябва да е предварително настъргана. След това се добавя брашното, което трябва да е поне два пъти пресято. Оформя се кладенче. В него се изсипва бухналата мая заедно с яйчената смес.

Пристъпва се към месенето, като стремежът е към меко тесто. Трябва непрекъснато да потапяте ръцете си в мазнина. Месенето трябва да продължи, докато тестото поеме мазнината изцяло и по повърхността му се образуват мехурчета.

Колкото по-продължително месите козунака, толкова по-пухкав ще е след това. Трябва да ударите тестото в масата поне 100 пъти.

Когато тестото е готово, поръсва се с брашно и се завива със загрята кърпа. Втасва на топло, докато увеличи обема си около два пъти.

Времето за втасване е приблизително час и половина. Препоръчително е да го разделите на две по-кратки втасвания от по 45 минути. Нека тестото втаса един път на топка, а втория път – оформено, преди да го поставите във фурната.

От тестото, замесено с тези продукти, ще можете да направите няколко козунака в зависимост от формите и размерите, в които ще го печете. Тестото трябва да заема около 1/3 от съда, за да има възможност тестото да бухва още в процеса на печене.

Вече втасали, козунаците се мажат с разбит жълтък. Може да се украсят с орехи или с бадеми, да се поръсят със захар  и тогава се пекат в умерена фурна до златист загар.

Източник: https://www.actualno.com/

Вашият коментар