Неземно вкусни турски гевреци – памучно меки, топящи се в устата, мераклийска работа!

150 гр. масло за намазване +-

ачма рецепта

Начин на приготвяне:

Маята, захарта и солта се разтварят в 200 мл хладка вода, след това се добавят хладкото мляко и олиото, белтъците и накрая постепенно се добавя брашното. Замесва се меко и лепкаво тесто.

Омесеното тесто се оставя да почине 15 минути. (Върху набрашнена повърхност изтръскайте тестената смес и омесете меко тесто – тази стъпка може да се пропусне, в зависимост от това колко меко е тестото ви).

След това намаслете повърхността, върху която ще работите, след което разтеглете тестото с пръсти. Разтеглената кора се намазва с размекнато масло или маргарин. Сгънете едната страна наполовина, след което намажете горната част с масло.

приготвяне ачми

Покрийте я напълно с другата страна. Отново разточете продълговатия правоъгълник и го намажете още веднъж с масло. По желание може да се напълни до половината със сирене, маслини или изобщо да не се пълни, след което се застъпва с другата половина.

След това се изрязват ленти, разтягат се малко и се съединяват като пръстен. Отгоре се намазват с два разбити жълтъка и лъжица олио и по желание се поръсват със сусам. Оставете ги да втасат 15 минути и печете 15-20 минути в загрята фурна на 200 градуса.

Изпечените ачми се намазват с малко масло още когато се извадят от фурната.

турски ачми

За да ги запазите свежи и меки няколко дни, сложете парче хляб в торбата, където ще държите ачмите затворени.

турски ачми

Да ви е сладко

Вашият коментар