Малък трик за голяма баница: с 4 яйца пълни тавата, остава пухкава и сочна

Приготвяне:

30 мин

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Пухкава, сочна и висока 10 см баница – мечтата на всяка кулинарка! Днес ще ви издадем един лесен трик за голяма баница , за която няма да са ви нужни повече продукти от обикновеното. Само 4 яйца и ще напълни тавата.

Ето как се прави тази пухкава и висока баница :

Пухкава и висока баница

Продукти:

10-тина листа кори за баница (по-малко от пакет)

4 яйца

1 кофичка кисело мляко (400 гр.)

1 ч.л. сода

сирене – на вкус

щипка сол

50 гр. масло

Приготвяне:

На 3 от яйцата разделете жълтъците от белтъците. Разбийте на сняг белтъците с щипка сол. От млякото отделете 1/3, а в другото добавете содата и бъркайте, докато шупне.

Прибавете жълтъците и разбъркайте добре. На два пъти с помощта на дървена лъжица (без миксер) добавете разбитите белтъци и разбъркайте до хомогенност.

Добавете натрошено сирене на вкус.

Започнете да редите баницата: поръсете кората небрежно със сместа, сгънете на хармоника и внимателно поставете в леко намазнена (не много мазно дъно, за да не падне при обръщане) тава, като леко я сгъвате. Не натискайте отгоре и не слагайте плътно корите една до друга.

За заливката на баницата по същия начин разделете жълтъка от белтъка на яйцето, разбийте на сняг белтъка, а жълтъка объркайте със заделеното 1/3 мляко. Съберете двете смеси, намажете баницата отгоре и поръсете с парченца масло.

Печете баницата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин. или до апетитен цвят.

Вашият коментар