Класическа рецепта Домашна теглена баница

Класическа рецепта домашна теглена баница с ръчно разточени кори за празника

Необходими продукти

За тестото:

  • 700 г брашно (трябва да имате още за поръсване)
  • 300 мл хладка вода
  • 2 с.л. оцет
  • 1 ч.л. сол

За плънката:

  • 100 г масло
  • 300-400 г сирене
  • 2 яйца
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода за хляб

Начин на приготвянe

Пресейте брашното и поставете в широка тава, като в средата направите кладенче. Прибавене в него солта и оцета. Постепенно и по малко прибавайте хладка вода и замесете тестото първо с лъжица. Хладката вода се прибавя, докато поема брашното. Когато стане по-гъсто, започнете да го замесвате с ръце. Извадете го от тавичката и започнете работа върху гладък и чист плот. Трябва да се получи не много твърдо тесто, което стои жилаво и еластично и не лепи. Прибавяйте брашно, ако продължава да лепи. След като всичкото определено количество брашно е замесено в тестото, започва измесването с две ръце, като се обръща на всички страни. Измесва се, докато тестото стане гладко и на повърхността се появят малки мехурчета. След това го нарежете на 6 равни части. Оформете от тях топки и ги омесете за кратко. После ги оставете да „почиват” за 30 минути. Намажете ги добре с мазнина отгоре, за да не хванат кора, докато преседяват. Може да ги покриете и с влажна памучна кърпа. В помещението трябва да е сравнително топло, в никакъв случай хладно.

Докато топките преседяват, пригответе пълнежа. Разбийте яйцата и намачкайте сиренето, но не прекалено, за да се усеща при ядене. Разтопете маслото.

Връщаме се към тестото. Постелете чиста покривка на масата. После взвземете топка и започнете да я раздърпвате настрани с ръце. Хваща се по краищата и тестото само се разтегля надолу. Въртите го като диск и го премествате в пръстите бързичко, но внимателно за да не се скъса. Когато стане трудно да се държи в ръце, го мятате на покривката. Започва да се изтегля с лекото на пръстите, отново в кръг. Теглите го в окръжност, докато стане прозрачно като паяжина. В началото може да ви се къса, но с времето ще се научите. Внимателно с пръстите се изтънява дебелото тесто по краищата, за да стане равномерно тънко. Не бива да остава по-дебело в края. Ще усетите докога може да се дърпа, когато тестото стане съвсем тънко и започне да се къса. Поръсете блата равномерно с капчици от разтопеното масло. По същия начин поръсете и с плънката. Хванете единия край на покривката и започнете внимателно да повдигате. Блатът сам ще се наиве на руло. Внимателно го внигнете и го навиите на руло в предварително намаслена и набрашнена тава. Същото направете и с останалите пет топки тесто. Навивайте ги в тавата една до друга. Сложете баницата да се пече за 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, като поглеждате готовността и при нужда сложете фолио, за да не загори отгоре. Поръсете с вода и покрийте със суха кърпа за 10 минути.

Рецепта за баница със сирене

Вашият коментар