4-те тайни на идеалните зелеви сармички – не залепват, остават сочни и крехки, а ароматът е фантазия:

Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500 kcal

Идва сезонът на сармичките, а за царици сред тях безспорно се смятат зелевите сарми .

Има обаче няколко важни стъпки, които не трябва да пропускате, ако искате да приготвите идеалните зелеви сармички – да не залепват по дъното, да са сочни, а зелцето да е крехко и вкусно.

зелеви сарми в тава

Днес ще ви запознаем с 4-те тайни на идеалните зелеви сармички :

1. Първият важен момент е непременно да измиете киселото зеле, преди да го сготвите, иначе сармите ще станат прекалено солени.

2. Объркайте хубаво каймата с лука, ориза и подправките, след което завийте сармите – вземете част от сместа и я поставете върху зелевото листо. Внимателно завийте плънката, а краищата свийте навътре, така че да не излиза сместа.

завиване сарми

3. Сега идва най-важният момент – реденето в съда. На дъното на тенджерата поставете парчета бекон преди да наредите сармите.

По този начин ще предотвратите загарянето на сармата. След бекона сложете малко настъргано зеле, върху което ще наредите сармите. Когато свършите цялата смес и напълните тенджерата със сарми, добавете останалата част от настърганото зеле.

сарми с бекон

Може и просто да наредите резени бекон (а защо не и домашна сланинка) между сармичките в тавата. Той ще си пусне мазнинката и аромата и ще имате най-вкусните и сочни сармички!

4. Гответе сармите най-малко час и половина. Накрая можете да запържите сармите с малко брашно и червен пипер или по-лесният вариант с доматено пюре.

сарми със сос

И една идейка: Можете също така да приготвите и по-лесния вариант и когато нямате време да завивате сармите. Пригответе сместа, както обикновено, а листата поставете в кексова форма. Сложете сместа и завийте сармата. Печете както обикновено.

Вашият коментар