Хрупкав диетичен сладкиш без грам брашно и захар – максимум екстаз в минимум калории:

Днес ще приготвим заедно един диетичен сладкиш , който може да се счита за съвършенството в света на нискокалоричните печива, тъй като за неговото приготвяне няма да използваме захар и брашно.

Ако ви е писнало от овесени ядки на закуска и не знаете какво друго да приготвите от тях, ние открихме за вас една необичайна рецепта. Ето как се прави този изключително вкусен и хрупкав диетичен сладкиш без брашно и захар :

Основни съставки:

Овесени ядки – 200 грама

Извара с ниско съдържание на мазнини – 200 грама

Яйце – 1 брой

Кисело мляко 2,5% – 250 мл

Сушени сини сливи – 50 грама

Стафиди – 50 грама

Сушени кайсии – 50 грама

Сода – 0,5 чаена лъжичка

Оцет 9% – 1 супена лъжица

Приготвяне:

1.

Всички сушени плодове трябва да бъдат измити и нарязани на кубчета.

2. Вземете купата, в която ще приготвяте тестото за псладкиша: сложете в нея овесените ядки, залейте ги с кисело мляко, намачкайте изварата с вилица и я добавете в купата. Счупете там и едно яйце. Угасете содата в оцета и също ги добавете в купата. Сега объркайте старателно всичко и оставете сместа за 20 минути, така че да набъбнат ядките.

3. След 20 минути опитайте овесените ядки – ако са омекнали, добавете в купата сушените плодове, нарязани предварително.

4. Дъното и стените на форма за торта покрийте с хартия за печене. Може да използвате малко от тестото, за да “залепите” ръбовете на хартията.

5. Прехвърлете цялата смес във формата, равномерно изравнете дебелината ѝ, така че да е еднаква по цялата повърхност на формата.

6. Загрейте фурната на 180 градуса и пъхнете сладкиша вътре за половин час.

7. Охладете готовия сладкиш за една нощ, докато напълно изстине.

8. Овесеният пай излиза перфектно от формата, основната тънкост в приготвянето му е да му се даде повече време, за да изстине. Тогава ще бъде още по-вкусен – отгоре се получава много ароматна коричка, която наподобява хрупкава глазура. Овесените ядки в тестото не се усещат. Ако харесвате ядки (например орехи), спокойно може да добавите и тях.

Източник: За Жената

Вашият коментар