Рецептата за сарми, която се превърна в абсолютен хит на Балканите

Хитростта тук е, че в сместа за сарми винаги трябва да добавяте малко сушено месо – така сармата ще получи по-фин вкус, но все пак трябва да внимавате за количеството, за да не бъде вкусът твърде солен.

Ако вече сте решили да сложите сушено месо в сармата, винаги трябва да го слагате предварително. Но не само заради интензивността на вкуса на това ястие, но и заради още едно нещо:

“Много важно е киселото зеле да се измива, преди да се готви, за да не бъде сармата прекалено солена.” Когато приключите всички подготовки и нарежете лука, трябва да смесите всички съставки в еднородна смес, а след това просто да завиете сармата.

Вземете част от сместа и я поставете върху зелевото листо. Внимателно завийте плънката, а краищата свийте навътре, така че да не излиза сместа.

На дъното на тенджерата поставете парчета бекон преди да наредите сармите.

По този начин ще предотвратите загарянето на сармата. След бекона сложете малко настъргано зеле, върху което ще наредите сармите. Когато свършите цялата смес и напълните тенджерата със сарми, добавете останалата част от настърганото зеле.

Гответе сармите най-малко час и половина. А накрая, можете да запържите сармите с малко брашно и червен пипер или по-лесният вариант с доматено пюре.

Можете също така да приготвите и по-лесния вариант и когато нямате време да завивате сармите. Пригответе сместа, както обикновено, а листата поставете в кексова форма. Сложете сместа и завийте сармата. Печете както обикновено.

Вашият коментар