Кюфтета с невероятен вкус – бърза рецепта

Кюфтенцата са най-простото и евтино ястие. Можете да ги приготвите, като добавите хляб или кифличка, галета или грис / овесени ядки, варен ориз или настъргани сурови картофи. Има много рецепти за тяхното приготвяне. При задушаване на кюфтета в сос те са меки, сочни, крехки и по-равномерни по състав. Кюфтенцата се сервират със сос, в който са приготвени.

Тази рецепта е с грис към каймата вместо ориз. Освен това свързва всички продукти заедно. За делнична вечеря тези кюфтета с грис в доматен сос са вкусно, бързо и засищащо горещо ястие. Не е нужно да чакате, докато оризът се свари, което спестява време за готвене. Към каймата се добавя грис и кюфтенцата могат да се запържат веднага. Те ще станат меки и сочни при задушаването им в сос. Важно е да се уверите, че има достатъчно сос, особено ако сервирате елда или варен ориз като гарнитура.

·         Съдържание на калории на 100 g – 52 kcal.

·         Броят на порциите е 15 бр.

·         Време за готвене – 1 час 15 минути

Продукти:

·         кайма – 500-600гр

·         Лук – 2 бр. среден размер

·         Пилешко яйце – 2 бр.

·         Грис – 3-4 супени лъжици

·         Доматено пюре – 4-6 супени лъжици

·         Сол – 1 ч. л или на вкус

·         Подправки на вкус

·         Растително масло – за пържене

·         Чесън – 2 скилидки

·         Захар – 1 ч. л

·         Млян черен пипер – щипка или на вкус

Приготвяне:

1. Обелете и измийте лука и чесъна. Прекарайте през месомелачка, настържете, нарежете на много ситно с нож или накълцайте в блендер.

2. Измийте месото, подсушете с хартиена кърпа. Вземете два или повече разновидности на месото – смес от свинско и телешко, свинско и пилешко.

3. Разбийте яйцата за по-голяма здравина на кюфтенцата, т.к. преди задушаване се запържват предварително.

4. Добавете грис, сол, смлян черен пипер и подправки към каймата, използвайте смляно индийско орехче, смлян червен пипер, подправка за месо.

5. Разбъркайте добре каймата за кюфтенца до гладкост. По-добре е да направите това с мокри ръце, като го прекарате между пръстите. Оформят се кръгли кюфтета

6. Навлажнете ръцете си с вода и оформете кръгли кюфтета с диаметър около 5 см, гответе малки за деца – до 3 см в диаметър.

7. Поставете доматеното пюре в дълбока купа, посолете, добавете захар и черен пипер. Може и смлян джинджифил.

8. Налейте питейна вода към пюрето и разбъркайте с вилица и разбъркайте до гладкост.

9. Изсипвате растително масло в тиган с дебело дъно – загрейте добре. След това разпределете кюфтенцата. Запържете ги леко от едната страна до златисто кафяво. Обръща се и се запържва малко от другата страна до плътен златист цвят и гъста коричка.

10. Добавете доматено пюре в тигана, трябва да покрие кюфтенцата повече от половината и е по-добре да ги допълните с вода догоре, т.к. грисът ще поеме много вода. Ако е необходимо, добавете половин чаша вода.

Оставете соса да заври, покрийте тигана с капак, намалете котлона и оставете да къкри 20-25 минути. Поднесете готовите кюфтета с картофено пюре, поливайки обилно с доматен сос.

Вашият коментар