Как да си направите бързо и лесно най-вкусните МИДИ

Макар че сме в разгара на летния сезон, не всеки от нас има възможността да отиде на море и да се порадва на вкусната и прясна морска храна. Мидите са едни от символите на морето и лятото, а вкъщи можем да си ги приготвим по всяко време и поне малко да се доближим до китните ресторантчета на морския бряг. От супермаркетите или от рибните магазини можем да си закупим миди и да ги приготвим лесно, бързо и вкусно в домашни условия. Дори и досега да не сте приготвяли сами миди вкъщи, с тези лесни рецепти и съвети от нас приготвянето им ще ви се стори като детска игра. Останете до края и си водете бележки!

На първо място, за да е наистина вкусно ястието, трябва да сме сигурни в качеството на мидите – обикновено хубавите миди са лъскави, със здрави и затворени черупки. В никакъв случай не бива да имат неприятен аромат.

След купуването им възможно най-бързо ги занесете вкъщи и ги полейте със студена вода. Измийте ги добре с помощта на четка, а ако има отворена мида – я изхвърлете. Самите миди се отварят при термичната обработка.

Трябва също да знаете, че сготвянето на самите миди почти не отнема никакво време – те са готови за около 5 мин, а ако ги оставите за по-дълго рискувате да станат твърде жилави.

Рецепта за миди

Разбира се, класическото приготвяне на мидите включва бяло вино, чесън и магданоз – любима и почитана рецепта. След измиването на мидите изтеглете мустачето, поставете ги в тенджера или тиган с мазнина – масло или зехтин, по ваш избор. Рецептата е за 800 г миди – 150 мл бяло вино, сол, черен пипер, чесън, магданоз на вкус. След като добавите всички подправки към мидите, полейте с бялото вино. Задушете за около 5 минути в тенджерата или дълбокия тиган, след което раздрусайте добре съда, за да “попият” мидите максимално от вкусовете и ароматите на подправките. Може да гарнирате със сезонна салата по ваш избор и разбира се, чаша изстудено бяло вино.

Приготвянето на миди и рецептите за тях са безкрайни, като също добър вариант е да ги прибавите и към паста, да изпробвате различни сосове с миди, може да ги панирате, да ги добавите към средиземноморската си салата или например към ориз, може да замените бялото вино с бира – най-добре е да експериментирате и да откриете любимата си рецепта, но класиката си е класика.

Вашият коментар