Измирски бомбички с шоколад, хрупкав блат и шоколадов крем

Сладките се състоят от тънък слой хрупкаво тесто и течен шоколадов крем. Кремът може да се направи от шоколад или ядки, но най-разпространен е лешниковият крем, така наречената нуга. Въпреки че на пръв поглед приготвянето на тези сладки изглежда сложно заради тънкото тесто, всъщност всичко е много лесно, бързо и просто. Ето какво ви трябва:

  • Пекат се 7-8 минути на 225 градуса.

Начин на Приготвяне:

Изрежете парчета хартия за печене и ги поставете върху дъска или плоска тава. С чаена лъжичка гребвайте от плътния течен шоколад (нутела, нуга…) и с друга чаена лъжичка избутайте топче върху хартията. Направете така 18-19 топчета и ги сложете във фризера.

Докато топчетата замръзват, пригответе тестото. В по-дълбок съд сложете 210 г брашно, добавете щипка сол, една лъжица захар, едно пакетче ванилова захар, 60 мл олио и 120 мл гореща вода.

Бъркайте с лъжица или най-добре на ръка, докато всички съставки се смесят в еднородно, компактно тесто. Като дебелина тестото е средно меко и не залепва по стените на съда, с размер на топка, която се събира в дланта.

Върнете тестото в чистата купа и го покрийте с торбичка или фолио, след което го оставете да почине за 20 минути. През това време то ще стане еластично и лесно за работа. След изминалото време извадете тестото върху работен плот и го премесете, след което го разделете на 16 части.

Оформят се топчета, а в плитък съд се налива малко олио. Намазнете всяка топка и с длани оформете малка кръгла кора с диаметър 10см.

В средата се слага замръзнала топка шоколад и се завива като бонбон, така че да се покрие от всички страни с тесто.

Отрежете излишното тесто с ножица, за да получите топка. Оформете я отново и я поставете в тава, застлана с хартия за печене. Повторете процедурата с останалите бисквитки, а от излишното тесто оформете още 2-3 бисквитки.

Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна на 225 градуса само за 7-8 минути, след което ги оставете да изстинат преди сервиране.

Да ви е сладко!

Вашият коментар