Бързи и ефектни сладкиши за гости

Десертът е най-сладкото ястие, което служи като комплимент към нас самите и нашите гости след основното хранене.

Когато имаме гости, желаем да ги впечатлим с вкусни и ефектни сладкиши, които същевременно са бързи и лесни за приготвяне. Класическите десерти са най-доброто предложение, с което да зарадвате своите гости. С тях винаги можете да заложите на сигурно, като същевременно вложите частичка от себе си в приготвянето.

Ето няколко бързи и ефективни сладкиши за гости:

Брауни

Браунито е класически американски десерт, който е популярен по целия свят благодарение на богатия си шоколадов вкус и лесната си подготовка. За приготвянето на брауни започнете с разтапянето на масло и тъмен шоколад на водна баня. След това добавете захар, яйца и ванилия, като разбърквате добре до получаване на хомогенна смес.

Смесете брашно, какао на прах и сол, и ги добавете към шоколадовата смес. Разбъркайте внимателно и изсипете сместа в намаслена тава. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 минути, докато браунито стане с хрупкава кора, но вътрешността му остане мека и сочна. Оставете го да се охлади, нарежете на квадрати и сервирайте. Браунито е идеален за гости, тъй като може да бъде приготвено бързо и е изключително вкусно.

Реване

Реването е традиционен сиропиран сладкиш, популярен в България и други балкански страни. Този десерт се отличава със своята мекота и наситен сладък вкус. За него налейте вода със захар и една лимонова кора, като я оставите на котлона 5 минути след завиране.

Оставете водата да се охлади, като междувременно отделите белтъците от жълтъците. Към белтъците прибавете лимоновия сок и сместа я разбийте на пяна, а към жълтъците – захарта и ванилията, които заедно трябва да образуват пухкава смес.

На тънка струя прибавяте към тях олиото и вече пресятото брашно, смесено с бакпулвера. Към жълтъчната смес прибавяте бавно белтъците, разбити на пяна. Готовата смес я прибавяте в леко намазнена тава, поръсена с брашно. Заравнявате върха и я поставяте в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 минути.

Когато сладкишът е готов, можете да го нарежете на парчета. Отгоре го залейте с готовия охладен сироп и го оставете да се охлади.

Дамски каприз

Дамският каприз е лек и ефектен десерт, който комбинира хрупкави блатове и кремообразна заливка. Първо разделете белтъка от яйцата. След това за приготвянето на дамски каприз започнете с разбиването на жълтъците и захарта до получаване на пухкава смес.

Следващата стъпка е да пресеете добре брашното. След това го добавете към бакпулвер и разбъркайте добре. Към тях прибавете ванилия за аромат на сместа. Изсипете я в намаслена и набрашнена тава и печете на 180 градуса за около 30-35 минути.

Когато блатът е готов, можете да го намажете с мармалад или сладко по избор. Междувременно пригответе крем, като разбиете белтъците с лимоновия сок и пудрата захар до получаване на твърда смес.

Готовата смес се разпределя върху мармалада, след като той изстине. Готовият сладкиш се поставя отново във фурната за 5 минути на температура 220 градуса.